Peter Onstand vald till ny ordförande i Södertälje Sportklubb - "Flera utmaningar, men oändligt med möjligheter"

17 juni 2022 11:20

Det hölls årsmöte i Scaniarinken under torsdagskvällen. Mötet gick på valberedningens förslag och Peter Onstrand valdes till ny ordförande i Södertälje Sportklubb.


Igår var det dags för årsmöte och Peter Onstrand valdes till ny ordförande i Södertälje Sportklubb. Peter har ett långt förflutet i SSK och kommer från ett 8 år långt styrelseuppdrag i SSK. Peter kommer ursprungligen från Tidaholm i Västergötland och trots en dramatisk start i Templet växte intresset och engagemanget för klubben sig starkt.

– Min första match på plats var 2005 när SSK tog emot Frölunda i nya Axa Sports Center. Fullständig överkörning och förlust med 1-11, helt omöjligt att inte fastna för SSK efter det.. Annars är jag uppvuxen i Tidaholm, Västergötland. En mindre stad än Södertälje, men annars finns det stora likheter med en industristad där idrotten också har en central betydelse.

Förutom styrelseuppdrag har Peter ett långt förflutet som företagspartner till SSK.

– Själv har jag varit engagerad i SSK via styrelsen i 8 år nu. 3stepIT har varit partner med start under tiden i SHL. En relation som växte sig starkare och starkare över åren. Jag tror absolut att det finns fördelar med att jag är väl att jag själv har sett verksamheten även från partnersidan. Är helt övertygad om att vi ännu inte har nått vår fulla potential när det gäller vår partnersida och företagsförsäljning. Vi laddar för en nystart nu när vi förhoppningsvis får en första säsong på länge utan restriktioner och påverkan från Covid.

Hur har din yrkesresa sett ut fram till idag?

– Hela min karriär efter universitetet har varit affärsrelaterad inom näringslivet. De senaste tjugo åren har varit en fantastisk tillväxtresa där vi tog ett bolag från start till ledare i Norden och med mångmiljardomsättning. Rollerna har ofta handlat om att bygga och skapa förutsättningar för framgångsrika team. Ska man i övrigt nämna något lite annorlunda så är det nog ett uppdrag jag hade under tre år att utifrån ambassaden i Beijing hjälpa svenska företag att öka sin export till Kina och Mongoliet.

Hur spenderar du helst din tid en ledig dag?

– Jag gillar att vara aktiv. Allt från att träna och sporta själv till sköna promenader i naturen med Anneli och vår hund. Följer gärna sport live eller på TV, och inget är väl skönare än att få åka hem efter en vinst i Scaniarinken! Spenderar gärna tid med släkt och familj när möjlighet ges. Vi älskar också att resa och uppleva nya ställen. Lite extra skönt med stunderna på landet och en tur i kajaken.

Nu väntar ett nytt spännande uppdrag som ordförande i Södertälje Sportklubb. Hur ser målsättningarna och ambitionerna ut?

– Jag hoppas kunna bidra med positiv energi och bidra till förutsättningarna för att skapa framgångsrika team i hela verksamheten. Allt handlar egentligen om människorna, alltså de som ska ”göra det”.

Även om flera delar av vår förening utvecklas positivt och tar kontinuerliga steg framåt så har vi tyvärr haft många år med en ojämn och underpresterande situation för vårt representationslag på herrsidan. Det här blir extra olyckligt då dem ju samtidigt är loket för hela föreningen. Det påverkar inte bara ekonomin negativt utan även hur hela föreningen i övrigt mår. Det här måste vi komma till rätta med! En del är givetvis relaterat till vilka människor och team vi har i organisationen, men det är också beroende på ledarskap, struktur och processer. I den situation vi befinner oss i nu, med ett stort sportsligt misslyckande bakom oss och med en ansträngd ekonomi utifrån det, kan vi heller inte backa oss ur situationen. Vi måste trots allt våga skapa nya förutsättningar för förändring, vi måste få spiralen att gå uppåt i stället. Det kräver en satsning och den genomför vi nu tillsammans med ett nytt sportsligt team på plats. Tillsammans med övriga nyckelpersoner i staben runt laget bildar de nu ett team i verklig mening sammansatt av erfarna individer som alla brinner för hockey.

En satsning kräver dock mycket av föreningen i en tid där vi samtidigt måste bygga upp vårt eget kapital för framtiden, inte minst för skärpta elitlicenskrav. För att detta ska vara möjligt så kommer vi att vara beroende av våra medlemmar, supportrar och partners. Vi hoppas att alla är villiga att kliva fram för att åter sätta Södertälje på hockeykartan igen. Vi har redan säkrat delar av satsningen tillsammans med individer med stora SSK-hjärtan och partners som ökar sitt engagemang. Vi är verkligen evigt tacksamma för detta! Vi kommer dock behöva många, många som köper säsongskort eller som köper biljetter och kommer på våra matcher. Vi kommer också att vara beroende av nya partners som tillkommer och på partners som ökar. Tillsammans kan vi återskapa den där härliga känslan av ett kokande Scaniarinken.

Jag hoppas också att vi kan fortsätta att ta steg i ambitionen om att bli en ledande utvecklingsplats för unga talanger, både bland killarna och tjejerna. Över tid ska vi bidra till att utveckla individen och inte bara då som en blivande elitspelare. På damsidan har vi också ambitionen att bli redo för att ta steget upp i finrummet (SDHL) och där tillför vi också succesivt ökande resurser och förutsättningar. Totalt sätt har vår hockeyverksamhet tillsammans med konståkningen tyvärr alldeles för få isytor. Konsekvensen blir tyvärr att vi inte kan erbjuda alla som vill att träna och tävla den möjligheten. Här hoppas jag att vi i alla fall ska få evighetsprojektet med arenaområdets utveckling att äntligen rulla i gång på allvar.

Flera utmaningar, men oändligt med möjligheter. Det är tillsammans det går att göra något! Idrott är en lagsport!

Säsongskort 22/23

Var med på resan och köp ditt säsongskort redan idag - över 600 personer har redan säkrat sin plats. Läs mer och boka här!