Joseph Berger om första tiden i Sportklubben

28 januari 2022 18:56

17 poäng på 23 matcher i KRIF ledde till ett HockeyAllsvenskt kontrakt här i SSK. Nu berättar backen om första tiden i SSK och om viljan att vända tabelläget man befinner sig i.


Ett av nyförvärven som kunde presenteras bara dagar in på det nya året var 22-årige backen Joseph Berger. Född på Gotland uppvuxen i Göteborg och allt som oftast med ett leende på läpparna när man möter honom i Scaniarinkens korridorer.

– Jag föddes och bodde mina första år på Gotland, när jag var fem-sex år så flyttade vi till Göteborg. Det är någonstans i tiden efter flytten som pappa tog med mig och brorsan till Frölundas hockeyskola. Det är i alla fall mina allra första minnen av hockey och hur allting startade. Jag sportade mycket som liten, det var både hockey, fotboll och innebandy. När jag blev elva-tolv någonting så var man tvungen att välja för att hinna med och då blev det väldigt naturligt hockeyn för mig, hockeyn var roligast.

Fostrad i Frölundas organisation – till stor del – men som förstaårs gymnasieelev fick han packa väskorna för flytt mot Dalarna för en kortare sejour.

– Jag flyttade första året på gymnasiet eftersom jag inte kom in på Frölundas gymnasium så då blev det Mora i stället, men sen inför år två så ville de ha mig tillbaka i Frölunda så då flyttade jag hem till Göteborg igen och gick sedan färdigt gymnasiet på hemmaplan.

Efter gymnasiet 2018 gick flyttlasset från västkusten till östkusten. Göteborg byttes mot Karlskrona och HockeyAllsvenskan. Efter HockeyAllsvensk debut har åren efter kantats av en hel del spel i Hockeyettan, något som varit väldigt utvecklande om man frågar Joseph själv.

– Jag skulle säga att åren jag spelat i ettan har utvecklat mig kanske mest mentalt. Det kanske är 90% av spelarna i Hockeyettan som jobbar vid sidan om, det kräver ett annat mentalt fokus hela tiden. Man måste vara stark mentalt för att orka jobba om dagarna och sedan spela hockey också. Sportligt så har det utvecklat mig mycket också genom att jag fått mycket fötroende och speltid, jag har fått visa upp mig och visa vad jag kan. Jag har fått ganska stora roller i lagen jag varit i vilket varit gynnsamt för min utveckling. Det har varit väldigt givande att få spela mycket för mig personligen.

Den här säsongen kommer han med 17 poäng på 23 matcher i bagaget vilket i sin tur ledde till ett intresse och slutligen ett kontrakt här i SSK.

– Det var såklart jättekul. Mitt mål sedan jag var i Karlskrona har hela tiden varit att ta mig tillbaka till HockeyAllsvenskan. Det har absolut varit ett mål på vägen för mig så när den här chansen dök upp kändes det verkligen jättekul. Det är ju ett kvitto på att man gjort något bra.

Debuten och ett par matcher därtill är avklarade. Hur är det att komma in i ett nytt lag mitt under säsong?

– När jag kom hit så kändes det som att laget behövde lite ny energi och där får man försöka bidra när man kommer utifrån. Sen är det klart att vissa kanske tycker att det är lite jobbigt när det kommer in nya under säsong eftersom det blir ytterligare konkurrens om platserna men alla har varit superschysst och jag har blivit väl bemött av alla. Det gick snabbt att komma i gruppen och de har välkomnat mig på ett bra sätt.

Vad är då den största skillnaden att spela HockeyAllsvenskan jämfört med spel i Hockeyettan?

– Den största skillnaden är att man blir drabbad hårdare av sina misstag där ute. Det är fler skickliga spelare som tar vara på sina lägen, det är helt klart det störstaa skillanden. Du har inte samma tid med pucken och du behöver agera snabbare.

Inställd match mot HV71 som skulle spelats på bortaplan ikväll, nästa match spelas dock redan imorgon hemma i Scaniarinken mot Västervik. Ett lag som man gjorde en bra prestation mot för en vecka sedan men tappade ledning i tredje. Hur har laget förberett sig inför morgondagen?

– Mycket handlar väl egentligen om att vi måste fortsätta ha huvudet högt. Vi tycker att vi har gjort några bra matcher här på slutet men vi måste göra det vi gör bra över sextio minuter här framöver och framförallt hålla tätt bakåt. Mycket av det vi pratat om har handlat om att vi måste fortsätta jobba som ett lag och inte spela med huvudet under armen.

Vad är extra viktigt i det här läget?

– Jag tycker definitivt att det är superviktigt att i det här läget komma till jobbet varje dag med bra energi och fullt fokus på uppgiften. Gör man inte det så tror jag att det smittar av sig väldigt snabbt och lätt på andra. Det handlar både om vad man säger och vad man har för kroppsspråk, man får tänka på det för att hjälpa varandra.

Uppenbart tufft läge i tabellen. Hur tänker man som lag kring situationen man befinner sig i just nu?

– Jag tycker att det finns en stark tro i den här gruppen att vi ska kunna vända på detta. Det är många som säger det högt att ”det här kommer vända närsomhelst”, vi har gjort bra matcher den senaste tiden också och alla känner av att de vi möter inte alltid är bättre än oss heller. Hoppet och viljan finns definitivt i den här gruppen.

Match imorgon med nedsläpp 18:00 mot Västervik, hur laddar han upp inför den?

– Vi har haft träning och möten idag kring hur vi ska ta oss an morgondagens match. Jag har inte så himla många saker för mig i övrigt, jag är nog en av de mindre vidskepliga skulle jag säga. Matchdagen imorgon startar med en bra frukost följt av morgonvärmning i hallen. Sen blir det hem och käka innan man åker tillbaka till hallen igen. Men det ska bli grymt kul, vi gjorde en bra match där nere senast men är såklart inte nöjda med att de fick med sig poängen där.

Biljetter! Södertälje - Västervik, lördag 18:00

Pucken släpps 18:00 i Scaniarinken imorgon, se till att säkra din plats redan idag.